How to: behandling af plankeborde

Plankeborde er i den grad blevet populære de senere år, og i mange hjem pynter plankebordet enten som spisebord, skrivebord eller sofabord. Men plankeborde er lavet af træ som er et naturprodukt og derfor er det i den grad vigtigt, at man husker at passe på produktet og sørge for at pleje det bedst muligt. En tommelfingerregel lyder på, at man som minimum skal efterbehandle sit plankebord hver 3. måned.

Men hvordan behandler man sit plankebord bedst muligt? Jeg har lavet en guide med 4 nemme steps til at efterbehandle dit plankebord med olie!

4 nemme steps til efterbehandling af plankeborde:

  1. Start med at fjerne alle ting fra bordet (eventuelt blomster, dækservietter, lysestager mm.) for at man kan komme til. Når bordet er helt tomt skal du herefter fjerne al snavs (madrester, støv, stearinpletter osv.) og tørre bordet af med en fugtig klud. Lad bordet tørre.
  2. Når bordet er blevet tørt fra den fugtige klud, er du klar til næste step. Find en køkkensvamp frem og smør lidt olie ud på køkkensvampen – vær opmærksom på at du ikke må putte for meget olie på køkkensvampen. Olien skal nemlig fordeles jævnt over hele overfladen, og det kan blive besværligt hvis der kommer for meget olie på svampen.
  3. Efter ca. 10-15 minutter skal bordet tørres grundigt af med en bomuldsklud. Dette skal ske for at undgå at der skabes søer af olie som kan gå ind og ødelægge den jævne overfalde.
  4. Lad olien sidde i plankebordet i 12 timer før det tages i brug igen. Det kan derfor være en oplagt mulighed at oliere bordet om aftenen inden man går i seng, så bordet helt uforstyrret kan få lov til at tage imod olien. Efter de 12 timer er gået, er det ligeledes vigtigt at tørre bordet af med en bomuldsklud igen for at fjerne eventuelle rester af olie.

Efter disse 4 nemme trin er dit plankebord efterbehandlet og klar til at blive taget i brug igen. Husk at denne behandling skal gentages ca. en gang hver tredje måned.

Vær dog også opmærksom på, at en bomuldsklud sammen med træolie er en farlig kombination, da dette kan gøre bomuldskluden selvantændelig! Det er derfor meget vigtigt at huske på, at kluden skal pakkes sammen i lufttæt emballage med lidt vand i, når du skal bortskaffe bomuldskluden.